Nærmest lykkelig

Han er tilbage i rampelyset, kæresten er kommet ind på drømmestudiet og de har lige købt lejlighed på Østerbro. Nu gælder det en fast plads på holdet og om at få købt sig selv i computerspillet Championship Manager.


Af Michael Wichmann

Fotos: Kramme - Møller & Ko.


"Det engelske køkken er forfærdeligt!" Carsten Fredgaard sidder i solen foran Parkens Sportscafé. Det er lidt over middag og Fredgaard og resten af F.C. Københavns spillere har netop overstået dagens formiddagstræning.

Det var oprindelig meningen, at interviewet skulle være foregået i Carsten Fredgaards køkken, men han og kæresten er endnu ikke flyttet ind i den nyerhvervede lejlighed på Østerbro og bor i en lille hotellejlighed.

"Vi kunne ikke være i køkkenet begge to. og desuden aner jeg ikke hvordan man laver Fish and Chips", siger han. Det var ellers den engelske nationalspise, som Fredgaard skulle have lavet. Han er netop vendt hjem efter to skuffende år i engelske Sunderland. hvor det kun blev til en enkelt ligakamp for klubbens førstehold.

"Fish and Chips er ikke det sundeste. Vi fik det en gang imellem efter kampene på andenholdet. Førsteholdet fik det ikke - de blev aldrig og hyggede sig efter kampene", siger den 25-årige FCK-spiller. Spoler vi tiden 2 år tilbage til den 18. august 1999, så det hele lyst ud. Fredgaard debuterede på landsholdet mod Holland og han var netop startet i Premier League-klubben Sunderland.

Flere avisjournalister sammenlignede Fredgaard med Brian Laudrup.

"Jo. det så fint ud det hele", siger Carsten Fredgaard og tager en tår af sin Cola. "Men forventningerne gjorde også det hele sværere. da det ikke gik som det skulle. Det er hårdt at læse i de Engelske aviser, at ham Fredgaard der kostede 15. millioner, ikke kunne en skid. Man begyndte næsten selv at tro på det."

"Jeg var på intet tidspunkt rigtig lykkelig i Sunderland". Carsten Fredgaard blev i korte perioder lejet ud til Bolton og til West Bromwich Albion, men han indrømmer at han allerede efter et år i England tænkte på at tage hjem.

"Der har i hele perioden været løbende kontakt mellem F.C. København og min agent. F.C. København bød også tidligere på mig, men på det tidspunkt ville Sunderland ikke sælge. Ledelsen ville have 15 millioner for mig, men til sidst gik de så med til at lade mig smutte for omkring 6 millioner", siger Carsten Fredgaard. "Da det hele var gået i orden, kunne jeg ikke få pakket hurtig nok". 

Carsten-Fredgaard-Copenhagen-Sundays-FCK.jpg

Vild med København

"Så er der serveret". En tjener placerer to platter med ægte dansk smørrebrød foran os. Der er dømt sild, steg og Roastbeef med remoulade. Ikke lige den mest ernæringsrigtige kost for en topfodboldspiller. 

"Det er OK. Vi kan spise hvad vi vil, med mindre vi er sat på en speciel diæt. - Jeg kan spise alt uden at tage på, siger Fredgaard og slår sig på maven".

De sidste par måneder er næsten alle måltider blevet spist hos venner eller på Københavns cafeer og restauranter. Fredgaard og kæresten flytter nemlig først ind i deres nye lejlighed i Willemoeskvarteret på Østerbro den 1. oktober.

"Vi glæder os helt vildt. Jeg elsker det kvarter. Der er masser af ro, selv om du bor midt i byen.

"Min søster bor lige i nærheden og mange af de andre gutter fra holdet bor i området". Carsten Fredgaard lyser op. Det er tydeligt at han er glad for at være tilbage i København.

"Det er en super by, jeg spiller for en super klub og alle de mennesker jeg hol-der af bor her. Fredgaard glæder sig blandt andet til at hænge ud med dem, som han betegner som "de gamle Lyngbydrenge" - Niclas Jensen og Thomas Rytter.

Ellers er det Diego Tur, som han har til-bragt mest tid sammen med. De to bor nemlig på værelse sammen, når holdet skal på hotel.

Alt i alt er Fredgaard igen en glad mand. "Min kæreste er kommet ind på drøm-mestudiet. Hun skal være veterinær syge-plejerske - det er bare så dejligt. Hun var nemlig ked af at rejse fra England, hvor hun havde fået mange venner udenfor fodboldens verden. Den eneste jeg sådan rigtig savner i Sunderland er Thomas Sørensen, men det kan jo være at vi ses på landsholdet", siger Carsten Fredgaard og griner. 

Zuma er fantastisk

Ambitionerne fejler ikke noget hos den 25-årige FCK spiller, der nu for alvor har lagt skuffelserne bag sig. Nu gælder det først og fremmest en fast plads på F.C. Københavns mesterhold.

"Der er virkelig kamp om pladserne. Stemningen er god, selv om der selvfølgelig snakkes lidt i krogene om hvem der er på holdet til næste kamp. Du ved jo godt, hvem det er der spil-ler på din plads. Jeg vil helst spille på venstrekanten, men den plads er indtil videre Thomas Thorningers.  Scorer han for eksempel tre mål i en kamp, så ved jeg godt, at jeg nok ikke er på banen næste gang", siger Fredgaard.

Efter to måneder i EC. København har Carsten Fredgaard så småt dannet sig sit eget indtryk af de københavnske løver. Han regnede med at skulle spille under Roy Hodgson, men sådan blev det ikke.

Nu er det svenske Kent Karlsson der er ved roret i klubben. "Han er rigtig flink og god. Selvfølgelig havde jeg glædet mig til Hodgson, men jeg er sikker på at Kent nok skal få succes med holdet".

Ellers er det primært alles darling Sibusiso Zuma, der imponerer Fredgaard. "Han er helt genial - også til træning laver han fantastiske finter, hvor forsvarsspillerne bare vælter rundt. Sælger vi ham skal vi mindst have 50 millioner for ham!"

Og det der med hvad fodboldspillere koster, det ved Fredgaard faktisk lidt om. En gang imellem sætter han sig nemlig bag computeren og spiller Championship Manager. Han er altid træner for en af de danske klubber. "Jeg bliver altid fyret. Det går godt i starten, men så taber jeg 4-5 kampe og så ryger jeg ud".

"Jeg prøver også altid at købe mig selv hjem fra Sunderland, men jeg er for dyr", siger han og griner. 

Michael Robert Wichmann er Studievært og journalist på TV 2 NEWS og har fulgt FC København tæt siden klubbens start. Michael praler ofte med, at han var på stadion til klubbens første hjemmekamp i superligaen 16.august 1992 og han har ikke misset mange hjemmekampe siden. Michael bor på Østerbro, kun cirka 10. minutters gang fra den faste plads på C-tribunen i Parken.