FCK STADIG EUROPÆISK LOKOMOTIV

FCK STADIG EUROPÆISK LOKOMOTIV

Danmark nærmer sig  oprykning på UEFAs ranglister og dermed bedre seeding og to pladser i Champions League-kvalifikationen. Og det er ikke takket være Brøndby. For at citere Ståle Solbakken så er deres indsats i Europa "Pilrådden"!


Af: Pelle Elikofer
Fotos: Copenhagen Sundays / David E. Bastian-Møller & Dejan Obretkovic


William Kvist og Ståle Solbakken på pressemødet forud for 1/16-finalen i Parken mod Atletico Madrid.

William Kvist og Ståle Solbakken på pressemødet forud for 1/16-finalen i Parken mod Atletico Madrid.

Vores europæiske kampagne er mere end godkendt

Copenhagen Sundays gør status efter F.C. Københavns exit fra Europa League. Igen som det sidst tilbageblevne danske hold.

Vores europæiske eventyr må siges at være mere end godkendt, når man tager truppens styrke og resultater i betragtning. Det har sandt for dyden ikke været prangende på nogen måde. På den anden side har vi aldrig haft en nemmere vej til Champions League. Og det eventyr... blev heller ikke til noget.

Qarabag FK burde vi slå samlet 9 ud af 10 gange

Når vi er skuffede, er det naturligvis fordi nederlaget til Qarabag FK kom på et skide udebanemål, i en kamp på hjemmebane, hvor der var spændning til sidste fløjt og mod et dårligt hold. Det dårligst placerede hold vi har mødt i sidste kvalifikationsrunde. Vi lå mere end 40 pladser over Qarabag FK på UEFA's rangliste. Et hold vi burde slå samlet 9 ud af 10 gange.

Qarabag FK klarede sig efterfølgende også elendigt i Champions Leagues gruppespil. To (2) sølle point blev det til og en målscore på 2-14. De spillede dog 1-1 ude mod Atletico Madrid og de to andre hold i puljen var Roma og Chelsea. Ingen walk over og man kan måske spekulere over, hvorvidt vi havde klaret os bedre? Jeg tror det!

Når vi på den anden side er tilfredse, så opnåede vi jo at spille i Europa efter vinterpausen. Det har altid har været et mål for FCK. Her var der vel ingen der havde forventet, at vi skulle eliminere Atlético Madrid? Måske ikke engang ved fordums styrke. At vi så led vores største nederlag på hjemmebane i Europa League nogensinde - med 1-4 - fortæller jo meget godt, hvor dårlige vi er pt. Her er det værd at bemærke, at vores største nederlag i Champions League (efter kvalifikationen) er 2-0 til Real Madrid og Chelsea.

Så vi skal bare i Champions League - så går det ikke helt galt :-) Og der er flere åbenlyse grunde til, at sikre sig en plads i Champions League. Mere om det senere.

Rotter på banen. Kastet af BIFs mest sympatiske fans.

Rotter på banen. Kastet af BIFs mest sympatiske fans.

FCK er stadig lokomtivet. Brøndby er pildrådne!

Når men ser på de danske holds muligheder for at skaffe bedre seedings, eller på sigt flere pladser i Champions League-kvalifikationen og dermed nemmere adgang, så er det er kompliceret regnskab (*1). Med lidt held i forhold til andre nationers resultater kan to gode europæiske sæsoner fra danske hold give et hop op på listen. Dog er det tydligt, at Brøndby ikke bidrager og man kan næsten beskylde dem for at lægge sig ned med vilje.

FCK har skaffet 47% af alle danske point. BIF har skaffet 7%. Syv!

Regnskabet gøres op over fem år, hvor antallet af point deles med antallet af deltagende hold fra det enkelte land. Når man kigger på det regnskab har F.C. København de sidste fem år skaffet 47% af alle danske point - næsten halvdelen. Det viser meget godt, hvor ringe bidraget fra de andre danske hold har været. Midtjylland, AaB og sjovt nok Esbjerg, har bidraget positivt en enkelt sæson hver. Og det leder os til Brøndby IF.

Brøndby er det hold, af de øvrige danske der scorer point, der - sammen med F.C. Midtjylland - har deltaget flest gange, nemlig fire ud af fem. I den periode har de hentet det der svarer til sølle 7% af de danske point.

Under Brøndby ligger hold som Sønderjyske, Randers, FC Nordsjælland og Lyngby. Hold som ikke deltager regelmæssigt i Europa og som ikke har en kontinuitet som gør, at det er derfra man skal forvente point. Det må være fra de hold der deltager ofte, som har erfaringen, kontinuiteten og de store budgetter.

Brøndbys Europæiske kampagne har været pilrådden!
— Ståle Solbakken


Ståle Solbakken har flere gange angrebet Brøndby for at nedprioritere Europa. Senest kaldte han deres Europæiske indsats sidste år for "Pilrådden" og mente, at de havde smidt kampen mod Hadjuk Split ved f.eks. at spare vigtige spillere (Bl.a. Pukki) (*3). Dette for at satse på ligaen, måske vinde og nyde godt af alle de point, alle de andre hold har samlet sammen. For så at score kassen i et Champions League kvalifikationsspil. Ståle Solbakken mener, at Brøndby bør være en væsentlig bidragsyder, for et fælles dansk mål, men at de spiller for deres Supeligaguld-chance og bevidst nedprioriterer Europa.

Man fristes til at sige tak. Tak for ingenting. Absolut ingenting Brøndby.

Vi har jo set scenariet udspille sig så grusomt, da F.C. Nordsjælland i 2012/13 fik en billet direkte i Champions League gruppespil. En plads der var sikret på vores gode præstationer og pointhøst. En plads der var vores! Eller skulle have været det...

Pladsen glippede efter en katastrofal forårssæson. Vi gik til vinterpause med 4 points forspring ned til FCN. Man fyrede Roland Nilsson - manden med det bedste pointsnit i Superligaen - og erstattede ham med Carsten V. Jensen. CV satte  6 point over styr med 5 runder tilbage i en maj måned der var mareridtsagtig, smed 120 millioner ned i FCNs kasse, blev selv fyret i 2014 og arbejder nu for... FCN. Og nej vi påstår ikke, at det var aftalt spil. Men Carsten gør sig nok bedre som Sportsdirektør end Cheftræner?

Santander i kamp mod Atletico Madrid i Telia Parken.

Santander i kamp mod Atletico Madrid i Telia Parken.

There can be only one

Økonomisk er der kæmpe forskel på at være "i Europa" og ikke at være det. Selve placeringen i Superligaen uden for Europa Cup pladser betyder noget for afregningen af TV-penge. Der er 3,7 millioner i forskel på, at ligge nr. 5 istedet for nr. 1 - ved hver af de tre uddelinger. Heldigvis - for os - er der en markedspulje, der favoriserer de hold der vises mest på TV.

Men Superligaen er ikke Europa League. Og slet ikke på den samme planet som Champions League.

I årets deltagelse i Champions League-kvalifikationen og Europa League har FCK tjent 39 millioner fra UEFAs puljer. Det er mange penge. Man kan faktisk drive AaB, OB, Randers, FCN, Sønderjyske, Silkeborg, Lyngby, Horsens, Hobro eller Heslingør i et år for de penge. Kun fire klubber har større årlige budgetter. Og her ligger F.C. København klart i spidsen med 130 millioner, næsten dobbelt så meget som Brøndby og F.C. Midtjylland, som ligger på samme niveau (*2).

Underligt nok bruger AGF 42 millioner årligt. Man fristes til at spørge: På hvad? Seriøst?! Lønninger til alle de trænere de har fyret?! #wtf

Men Champions League er the madman. Vores seneste deltagelse gav 190 millioner. Ethundredehalvfems. Det kan simpelthen ikke betale sig ikke at investere i, at nå gruppespillet. 

Nu bliver det måske en smule simpelt og fortænkt. Men lad og sige, at vi i år kunne havde investeret det dobbelte i midterforsvaret - ca. 20 millioner ekstra i forhold til prisen på Luftner og Vavro og måske brugt det samme andre steder. Altså en investering på 40 millioner. Påstanden er ikke, at vi havde fået to dobbelt så gode spillere, men måske de marginaler, der havde bragt os videre mod Qarabag FK.

Selvom vi ikke var kommet i Champions League gruppespillet, havde vi tjent penge i Europa League og stået bedre rustet i Superligaen. Moralen må være, at det i de år, hvor der er blevet solgt bærende kræfter kan betale sig at investere meget i truppen. Faktisk kan det ikke betale sig at lade være.

Læs også Dan Hammers klumme "Knus Brøndby - Før de knuser os" om samme emne.

*3 Hør Ståle Solbakkens hårde dom over Brøndbys latterlige indsats i Europa her hos vores venner fra Mediano

Kilder: UEFA, *2 Tipsbladet, og *1 Tipsbladet igen, FCK.DK og fantastiske Superstats.dk


Statistik fra sæsonen 2011/12 hvor FCN vinder mesterskabet.

Pelle Elikofer er manden bag "Success is temporary - Loyalty is forever", som først blev brugt af Cooligans men nu er den del af klubbens DNA. Pelle er gået fra Hockeybanen med KB til A-tribunen, nedre C som en del af Cooligans og er nu, at finde på Sektionen. Pelle er far til tre og beskæftiget med marketing, medier og salg.