David E. Bastian-Møller

THORUP: HVORDAN FANDEN FÅR JEG KITTET DET HER FORSVAR LIDT BEDRE SAMMEN

Jess Thorup var grundlæggende tilfreds med det han så i Parken søndag eftermiddag, men han var ikke tilfreds med de otte minutter, hvor løverne gik fra at være foran 1-0, til at være bagud 1-3. Og så erkender F.C. København-træneren, at holdet - der i denne sæson lukker historisk mange mål ind - har defensive vanskeligheder.

Bortset fra det, så vil kampen, der sluttede 3-3, blive husket for en vandvittig afslutning, hvor Københavnernes Jonas Wind scorer sæsonens sjette straffesparksmål, efter slutfløjt. Og efter endnu en VAR-kendelse.

En situation, der naturligt var første tema, da FCK-træneren mødte pressen efter kampen.

-Hvad ryger der rundt oppe i dit hoved de der sidste sekunder?

“Det kan jeg godt prøve. Det er ikke så nemt. Altså, hvad sker der..? Jeg synes jo, at vi har spillet en fornuftig anden halvleg, når jeg tænker på, at vi sidder nede i pausen og er nede 3-1. Og har jo egentlig spillet fornuftigt, men har 8-9 minutter, hvor vi laver personlige fejl, som gør, at de pludselig er foran 3-1. Og det har vi prøvet en gang før i Aalborg, så vi måtte jo blive enige om, dernede, at vi skulle prøve at lave noget af det samme. Vi var godt klar over, at vi skulle op imod et hold, der var kommet med fem cleansheets, men det er jo ikke hver dag de lukker tre mål ind, men vi skulle give det en chance. Jeg synes faktisk, at vi leverer det der skal til i anden halvleg. Vi producerer de chancer der skal til. At det skal ende med en VAR-diskussion og straffe i overtid… Altså, jeg har jo set den. Der er jo klart straffe, så det er jo træls, at vi skal stå her og snakke om, om hvorfor, og hvorfor ikke, og er der fløjtet af, og alt mulig andet. Men vi får et point og det kan vise sig at være sindssygt vigtigt,” sagde Thorup.

-Men er det ikke meget rart, at der bliver snakket VAR det næste døgn, hvis man kigger på det I leverer i dag?

“Nej, det ved jeg ikke. Jeg er ikke utilfreds med det I leverer i dag. Jeg er utilfreds med ni minutter i første halvleg, hvor vi giver dem tre mål. Det er klart, der er nogle personlige fejl, som vi skal have barberet væk. Og det er klart, at hvis du kigger på de første par kampe, så når vi lukker tre gange to mål og et gange tre mål ind, jamen så har vi da et issue vi skal arbejde med rent forsvarsmæssigt, men ellers er jeg ikke utilfreds med vores kamp i dag. Jeg synes vi spiller en fornuftig kamp i dag. Så snart vi får sat to-tre pasninger sammen, så føler jeg vi kreerer chancer. Vi scorer vel et sindssygt flot mål, så jeg synes vi gør mange ting rigtigt, men når du er bagud på ni minutter, med 3-1, jamen så bliver det op ad bakke. Og det ændrer jo også folks mindste, i forhold til, hvad er indholdet af kampen. Det kunne jeg da mærke mig selv i pausen. Jeg var da også sådan helt med knyttede næver, hvor jeg lige fik nogle fakta på, hvordan vi har spillet. Og anden halvleg også, jamen okay, så kan det da godt være, at jeg lige skal hjem og kigge kampen én gang mere,” sagde FCK-træneren.

-Jess, hvor meget bekymrer de her tal dig, hvis man kigger rent statistisk på med, med jeg tror den hedde 1,66 imod (mål, red.) og jeg tror ikke en gang, da Herfølge de blev mestre… Men normalt siger du , der skal du ligge på 1-1,1 og ofte ligger de under, hvis du ser mestrene historisk set.

“Jamen, vi har et kæmpe issue. Det lægger jeg ikke skjul på. Vi er nødt til at italesætte problemer, hvis du ikke gør det får du dem aldrig løst. Og vi har et problem, defensivt, det må vi sige. Og jeg skyder ikke på målmanden og forsvarerne, jeg skyder på hele holdet, fordi vi angriber og forsvarer sammen. Og hvis vi ikke er gode nok til det, så er der noget vi skal have ændret. Vi kommer ikke til at vinde noget som helst, hvis vi ikke ændrer tilgangen til at forsvare. Jo, vi spiller en masse offensivt og vi scorer også minimum to eller tre mål i hver kamp, men det kan vi blive ved med at regne med, at vi skal. Så skal om nogen have sat en prop i og det skal ske rigtig, rigtig hurtigt. Og gerne på onsdag allerede,” fastslog Jess Thorup.

-Overvejer du udskiftninger?

“Ja, det gør jeg da! Selvfølgelig gør jeg det. Jeg er jo nødt til at kigge på det. Altså vil har en bred trup og vi har mange dygtige spillere, så jeg er jo nødt til at kigge på alle facetter. Jeg er også nødt til at kigge på mig selv, i forhold til de ting der sker. Og jeg skal jo være den, der tager det største ansvar, og lige nu, der har vi et issue, rent defensivt. Jeg er jo glad for vores offensiv, men vi kan jo ikke forvente at score, så mange mål, hver eneste kamp, så vi skal have gjort noget ved det,” sagde Thorup.

-For nogle af os var det også lide en eksamen for dit FCK-hold efter di ligesom er kommet ind. Var det også det for dig?

“Nå men, jeg glædede mig da også til sådan en kamp, som den her. Og jeg glæder mig til de næste nu fire kampe mere, hvor vi kommer til at møde et par stykker mere af topholdene, for at blive mål op og se, hvor står vi egentlig henne. Og man kan sige, rent offensivt i dag, kan vi godt se, at vi kunne være med, men det er klart vi skal jo være mere kyniske, i forhold til både, hvor mister vi bolden henne, hvor nemt har modstanderen ved både at score og skabe chancer. Der skal vi være skarpere og stærkere, for ellers så kommer vi ikke til at vinde noget som helst. Og det skal vi sådan lige finde ud af, hvor er det vi er henne i vores proces. Vi har et stykke vej endnu og det har jeg jo sagt hele tiden. Selvom vi lige fik en god start og så begyndte alle at sige “art, men nu er de vel favoritter til at blive mestre”, selvom vi stadigvæk var langt efter, så lige et bump eller to på vejen. Og det har vi fået nu. Det erkender vi, vi har mistet fire point, og det vidste vi jo godt ville komme på et tidspunkt. Så nu skal vi op på hesten. Og vi kan også vælge at tage de positive briller på og sige, vi har ikke tabt i ni kampe. Men altså, lige nu er vi jo status quo. Og det er jo ikke godt nok,” sagde træneren.

-Det første mål, Bubacarr Sanneh, var det... De aftaler, der var omkring det… Det virkede som om det enten var Bartolec eller Fischer, som endte med ham?

“Ja, det kunne jeg godt se, der blev byttet lidt rundt og gjort noget, og vi ved, hvor stærk Sanneh er, men vi var nok også godt klar over, at det var ikke sikkert vi kunne vinde førsteduellen, men så skulle vi vinde andenduellen, men problemet var jo ikke, at stable den første, men den kom ud igen og ind igen. Og der var det ligesom om der stod en tre-fire af deres mand fri. Og det er ikke så tit man scorer på det første hovedstød, det tror jeg vi godt var klar over, men det var anden bolden jeg var lidt ked af at se, at der stod en fire-fem mænd af deres fri. Det var jeg sgu ikke så glad ved,” sagde Thorup.

-Det ligner lidt nogle af de problemer fra 2020 … Hvorfor er det der går så mange mål ind? Og nu siger du, at “hvis jeg vidste det…”…

“Ja, så havde jeg forhåbentlig rettet det inden kampen, ellers så er det satte skidt… Det er derfor jeg er nødt til at kigge på mig selv også. Jeg forstår godt dit spørgsmål, jamen det er jo mit ansvar og det kan jeg jo ikke have gjort godt nok, når vi bliver ved med at gøre de ting, men altså, nu siger jeg det samme igen, men jeg er stadig meget opmærksom på, at vi er igang med en proces. Den proces skal gerne go hånd i hånd med sejre. Og det er klart, at når du lige har spillet to uafgjorte, så er det klart, så kommer det til at lyde hult, men vi kan ikke kun kigge på sejre. Vi skal også øve os i, at være i proces. Der er stadigvæk, er det 14 kampe endnu, ikk’ altså. Og der er mange point at spille om endnu. Så vi skal hele tiden tage skridt i den rigtige retning. Og vi lærer noget. Og i dag, og de sidste par kampe, har vi betalt rigtig dyre lærepenge, på at modtage nogle mål imod. Vi ser fantastiske ud i den anden ende, men nu skal vi lige have tingene til at hænge lidt bedre sammen. Og det er vel det jeg skal tage med hjem og finde ud af, hvordan fanden får jeg lige kittet det her forsvar lidt bedre sammen,” sluttede cheftræneren.

David E. Bastian-Møller er medstifter af Copenhagen Sundays. Dengang og nu.
Han er far til to og glødende FCK-fan. Og det har han været siden '92.