Pelle Elikofer

KOMETEN FRA MALMÖ TAGER ENDNU ET SKRIDT

Pelle Elikofer
KOMETEN FRA MALMÖ TAGER ENDNU ET SKRIDT

Robin Olsen er en helt usædvanlig succeshistorie. For blot seks år siden spillede han i en amatørklub og nu træder han ind på scenen i AS Roma, der var i semifinalen i Champions League i sidste sæson.

Robin Olsen er dansk. Eller var. Han er født i Malmö af danske forældre, taler dansk og valgte først i 2014, i en alder af 24 år, at satse på det svenske landshold og få svensk statsborgerskab. Den 15. januar 2015 debuterede han på landsholdet i en venskabskamp mod Elfenbenskysten. Sverige vandt kampen, der blev spillet i Abu Dhabi, med 2-0. 

Han var med til EM i 2016 i Frankrig, uden dog at komme på banen og har lige haft et fantastisk VM i Rusland.

Malmös perle

For seks år siden spillede Robin Olsen i IFK Klagshamn i den svenske 2. division (3. bedste række).

Klagshamn er en lille villaby langs kysten lidt syd for Øresundsbroen - en kort køretur på seks-syv minutter. Der boede i 2012 ca 2.400 mennesker, der er to skoler, en strand og en hyggelig lystbådehavn. Der er et supermarked, der mest minder om en stor døgnkiosk, et lille pizzaria, en frisør og en busholdeplads. Klagshamn er endestation for linje seks og den yderste del af Malmö kommune.

Fodboldklubben fylder meget i byen, men det er ret beskedne kår. Tre barakker udgør klublokaler, omklædning og den lille cafe - hvor der naturligvis ikke serveres øl. Ligesom man skal vænne sig til, at få burgere og hotdogs i brød, der ikke er varme. 

Holdet spiller i gule trøjer, blå bukser og gule strømper og kampråbet lyder:

Vi er gule
Vi er blå
Stjernen står for IFK
Åhhhh Klagshamn

IFK Klagshamn daterer tilbage til 1921 og der er en stjerne i klubbens logo. Klubben nyder en uventet succes i 2011 og 2012, hvor man smadrer al konkurrence og vinder ligaen.

Man har dog hverken økonomi eller faciliteter til at spille i "Super-ettan" (Næstebedste række) og vælger derfor at blive i 2. division, som man vinder igen året efter. 

Robin Olsen lukker kun 13 mål ind i 22 kampe og IFK Klagshamn vinder med 10 point ned til nummer to Ramlösa.

IFK Klagshamn drosler ned og ryger ud. Med et brag.

Klubben vælger herefter at skrue ned for ambitionerne. Det betyder, at alle kontraktspillere forlader klubben og man rykker ned året efter. Med et brag. Et kæmpestort et. Klubben spiller sæsonen med ungdomspillere og spillere fra C-holdet - det legendariske oldboyshold*. De får i de 22 kampe kun et enkelt point og ender med en negativ målscore på -117. De scorer 10 mål men lukker 127 ind. Bom - farvel og tak!

IFK Klagshamn kan se frem til at modtage i omegnen af 2 millioner svenske kroner i solidaritetspenge efter Robins skifte til AS Roma.

Reservetjansen i drømmeklubben

"Væggen fra Klagshamn" skriver en tre-årig kontrakt med Malmö FF. Det er et drømmeskifte for Robin, der selv spillede i klubben fra han var syv år gammel. Han er til flere prøvetræninger over sommeren og overbeviser målmandstræner Jonnie Fedel om at han er værd at satse på. Fedel er klublegende med 276 kampe i målet for Malmö FF - og han har endda scoret et mål. 

Robin er udset til at være 2. målmand. Han er da også klar over sin rolle og udtaler ydmygt til Sydsvenskan:

Jeg ved at jeg er nummer to. Men jeg får lov at træne med Allsvenska spillere hver dag!
— Robin Olsen, Sydsvenskan, 27 oktober 2011

I Malmö udfylder han rollen som reserve for Johan Dahlin, som nogen måske kender fra to sæsoner i FC Midtjylland (2015-17). Johan er nu tilbage i Malmö FF, hvor han igen er førstevalg i målet.

I oktober 2012 får han en enkelt kamp fordi Johan Dahlin har karantæne. Han holder naturligvis målet rent. Der skal gå et halvt år før han får chancen igen. Dahlin bliver skadet og Robin står 10 kampe i sæsonen og lægger ud med tre clean sheets.

Da Malmö FF i 2014 sælger Johan Dahlin til FC Midtjylland, bliver Robin holdets førstevalg. 

Robin har stor succes i Malmö og spiller i alt 104 kampe for klubben. Han spiller Champions League med klubben.

Frank Arnesen lokker med et græsk eventyr

Frank Arnesen flakker rundt efter succesen i Chelsea. I HSV bliver han aldrig et hit og bliver smidt ud af det nordtyske galehus efter mindre end to år. Herefter tager han til FC Metalist fra Ukraine - her holder han kun en måned. 

I Maj 2015 rykker Frank Arnesen til Grækenland og storklubben PAOK Saloniki. Som noget af det første henter han Robin Olsen til klubben og deres fælles danske baggrund bliver afgørende for Robin Olsens valg. Således udtaler hans agent Hasan Cetinkaya:

Frank betyder rigtig meget i og med at han også har danske rødder.
— Hasan Cetinkaya, Robins agent

Robin sælges for 4,5 millioner danske kroner men det græske eventyr bliver en græsk tragedie. Både for Robin og Frank. Frank Arnesen holder kun 9 måneder og Robin bliver efter kun 11 kampe udlejet til F.C. København.

Selv udtaler han at det var meget kaotisk og et meget hårdere miljø, end han havde forventet.

Den enes død...

Stephan Andersens bliver alvorligt skadet til træning. En brækket ankel holder ham ude i tre måneder. Der handles hurtigt og Robin Olsen hentes på en 6. måneders lejeaftale. Igen er Frank Arnesen inde over:

Vi er glade for, at vi har kunne finde den her løsning efter en god dialog med Frank Arnesen i PAOK
— Ståle Solbakken, fck.dk

FCK kender Robin godt og har fulgt ham længe i Malmö. Ståle Solbakken fortæller at: "Vi kender Robin rigtigt godt som person og vi har set ham masser af gange i aktion for Malmö FF i både den svenske liga, Champions League og for det svenske landshold."

Robin står hele forårssæsonen og ser sig ikke tilbage. FCK gør brug af frikøbsklausulen og henter Robin på en permanent aftale. Stephan generobrer aldrig pladsen i FCK målet.

Robin bliver kåret til årets svenske målmand (2016+2017) ligesom han vinder den danske pendant "Det gyldne bur" i 2016.

Malmö hatar Köpenhamn

Da Robin Olsen kommer til F.C. København, skaber det stor vrede blandt de himmelblå fans på den anden side af sundet. Man havde til dels håbet, at han var "kommet hjem" og man bliver særligt stødt over Robins udtalelser:

"Jeg er meget glad for, at vi kunne finde en løsning inden transfervinduet smækkede i. FCK er min favoritklub og jeg får her mulighed for at vinde titler og komme med til EM"

Især det med "favoritklub" faldt MFF's fans for brystet. Specielt fordi Robin ifølge formanden for MFF Support var en Malmö dreng med tætte bånd til ultra miljøet i Malmö. Derfor vidste han at det gjorde ondt:

Han er slettet fra vores historie. Han findes ikke i et eneste MFF hjerte!

Det hjalp heller ikke på forholdet, at Erik Johansson ved sit skifte udtalte at "Det er skandinaviens største klub. Der findes mere kvalitet her end i Malmö!"

I forvejen er der en rivalisering, der bunder i et gammelt tilhørsforhold hvor Brøndby og MFF støtter hinanden og FCK og Malmö's ærkerivaler Helsingborg hænger ud sammen.

Men det store had bliver skabt under en Royal League kamp i 2005. Der er 12.000 på lægterne heraf næsten 2.000 far Malmö. Ved Zumas scoring til 2-1 bryder der uroligheder ud på MFF's fanafsnit. Politi og civilklædt politi blev kaldt til og der opstod tumult.

Malmö FF's fans følte, at det danske politi havde overreageret og ville have en undskyldning. De kørte en retsag med økonomisk støtte fra klubben Sagen afsluttedes uden medhold i 2008.

Skaden og en drøm der brast?

Robin Olsen bliver skadet i en udekamp mod Hobro. Den 28 februar falder han uheldigt ned på den frosthårde bane og brækker nøglebenet i skulderen. Han er ude. Og VM ligner mere en fjern tåge end en realistisk drøm. Ligesom drømmen om et skifte til en større liga der længe har været planen. Alt det på grunde af en kamp i Hobro der ellers burde have været husket for en sejr og nogle bikinipiger i et stort badekar.

Men FCK gør alt for at hjælpe Robin tilbage og giver ham endda en enkelt kamp hjemme mod Midtjylland for at vise den svenske landstrænerstab at han er VM klar.

Under VM tager rygterne til og Robin sendes på rygteplan både til Liverpool og Barcelona. Da AS Roma sælger Alisson til netop Liverpool tager rygterne om et skifte til Roma fart og få dage efter præsenteres Robin Olsen i den italienske hovedstad.

Der var rygter om priser på den anden side af 100 millioner. Det stammede primært fra dovne danske journalister der ikke omregnede den svenske kurs til danske kroner. De seneste tal lød på 120 millioner svenske kroner - ca. 86 millioner danske. Men i følge AS Roma selv har de betalt 63 millioner for Robin Olsen hvilket gør ham til den 3. dyreste spiller solgt fra Superligaen efter Andreas Cornelius (83 mil. til Cardiff fra FCK) og Alexander Sørloth (75 mil. til Crystal Palace fra FCM)


Robin Olsens vilde prisstigning

Fra

IFK Klagshamn
Malmö FF
PAOK
F.C. København

Til

Malmö FF
PAOK
F.C. København
AS Roma

Pris

0 DKK
4,5 mil. DKK**
6 mil. DKK**
63 mil. DKK***

** Pris er baseret på samstemmende estimater fra flere medier
*** AS Romas eget website


*Skribenten har selv spillet på holdet. Havde det meget stramt med klubfarverne. Der spillede to andre med danske rødder. Den første havde både dansk mor og far den anden kun dansk mor. Derfor blev de aldrig kaldt ved deres rigtige navne med hed slet og ret Preben og Halv-Preben. Der gik flere år før jeg fandt ud af at Preben i virkeligheden hed Tony. Tony Larsen.


Derfor hader Malmö FF's fans FCK

https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/fotboll/champions-league/darfor-ar-mff-fck-ett-hatmote/

https://www.fck.dk/kamp/28-04-05/fc-kobenhavn-malmo-ff


Kilder:

www.wikipedia.com
www.groundhopping.se/IFKKlagshamn.htm
www.fotbollskanalen.se
www.aftonbladet.se
www.fck.dk
www.sydsvenskan.se
https://www.fck.dk/kampe?season=All&tournament=All&team=All&player=11010&page=1

Pelle Elikofer er manden bag "Success is temporary - Loyalty is forever", som først blev brugt af Cooligans men nu er den del af klubbens DNA. Pelle er gået fra Hockeybanen med KB til A-tribunen, nedre C som en del af Cooligans og er nu, at finde på Sektionen. Pelle er far til tre og beskæftiget med marketing, medier og salg.