Klumme, 2017Sebastian Dorset

Gennem provinsen til stjernerne

Klumme, 2017Sebastian Dorset
Gennem provinsen til stjernerne

Sebatian Dorset tager os med på sin rejse med F.C. København fra evige 8. pladser til Champions League.


Af: Sebastian Dorset
Foto: Privat


Jeg har en talefejl. Jeg har nok flere, hvis jeg skal være fuldkommen ærlig. For eksempel kan man nok af og til – specielt hvis jeg er udmattet – lure en snert af fynsk eller jysk undertone i min ellers tilstræbte rigsdanske accent. 

Det KAN have noget af gøre med at jeg har tilbragt de første otte år af mit liv i en landsby, der var så lille, at gadekæret var et billede af nabolandsbyens gadekær. Og så ellers levet mine formative år på Fyn, som jeg stadig føler mig knyttet til.

Jeg har en overtro om at vi, altså FCK, klarer os bedst med en fynbo på holdet.

Den slags sprogskavanker er jo ikke optimale for en FCK-fan, men jeg vil lige slå fast at man ikke behøver være Aab-fan fordi man er født i Aalborg. Eller OB-fan efter at have boet i Odense. Jeg var for eksempel i morgen-tv med Martin Vingaard for nogle år siden. Jeg havde selv foreslået at de valgte en ”rigtig” fan i stedet, men de foretrak ”kendte” fans, og en af de andre kendte fans var en rigtig fin skuespiller, som i en pause spurgte Martin Vingaard om ”han så godt kunne tænke sig at slutte af i OB?!” Og der mærkede jeg styrken af at have fløjet lidt rundt i landet, inden jeg landede i København. For inden jeg kunne nå at føre hånden op for ansigtet, spruttede søde og kloge Martin Vingaard ”Jæ’ kommer ALLER til at spille for Ooooo Beee”! For hans far Jan spillede 261 kampe for B1913, og man går ikke fra de blå til de stribede ovre i Odense.

Mit fynske sindelag giver dog kun i dag udslag på halvanden måde: Jeg har en overtro om at vi, altså FCK, klarer os bedst med en fynbo på holdet. Tænk Lars Jacobsen, Vingaard, Rasmus Falk og folk, der tilfældigt kommer forbi. Og så blev jeg nødt til at give igen, da jeg var i Barcelona og se FCK i 2010. Ja, vi var spillet lidt ned, og ja, jeg sad via min ven Søren på nogle ret VIP-agtige pladser mellem spanske honoratiores, der var vante til at man udvekslede forretningsanekdoter end gik op i fodbold, og som grinede af os, når vi levede med i kampen. Så da Martin Vingaard sendte et svirpende skud snert over tværstangen, så ignorerede jeg at det var totalt verboten, og rejste mig op og råbte af mine lungers fulde kraft ud over de blaserte spanioler: ”Ha’ er fra Fyyyyyn!”

Indtil nu virker det mest som om, jeg skriver for min egen skyld, indrømmer jeg, men det er der en mening med. For jeg skriver om mine bedste oplevelser med FCK. Det dér stykke midt på pizzaen, man tager i munden med følelsen af at HER er fyld og sprødhed og masser af mozzarella perfekt kombineret. 

Jeg ELSKER det stykke. Det ville være skilsmissegrund at snakke til mig, mens jeg spiser det stykke, hvis ikke min kæreste havde så meget bedre skilsmissegrunde at jeg nok skulle styre mig.

Og FCK har serveret mig en bradepande af den form for pizza de senere år. 4-0 mod Brügge, Braatens hælmål mod Galatasaray, uafgjort mod Barcelona i Parken, videre fra Champions League gruppespil, for fanden! Ren nydelse! Det er som at ligge i sin seng og bare æde mayonnaise og drikke blå bols. Eller for yngre mennesker: Det er som at være i Paradise at være FCK-fan.

 
Sebastian Dorset. Foto: sebastiandorset.dk 

Sebastian Dorset. Foto: sebastiandorset.dk 

 
Man kommer jo ikke i paradis uden lidelser.

Undskyld mig på forhånd for at være en gammel røv, men man kommer jo ikke i paradis uden lidelser. Man kan komme i Paradise Hotel, men det kræver jo bare, man er retarderet og uden skam i livet, men som en ægte oldertosse vil jeg mene at det sødeste FCK-mesterskab kom i 2001. Jeg startede nemlig med at komme i Parken i 1997 og stod gennem de triste dage, hvor 8.-pladser var dagens orden og nederlag hjemme mod Herfølge ikke affødte pibekoncerter, men ironiske tilråb om at ligge nummer 8 og have sex med dyr*. (?)

Siden har vi vundet uforholdsmæssigt meget, og jeg brokker mig ikke et sekund.

Jeg bliver irritabel og mediekritisk udover ethvert rationale i de år, vi ikke får pokalen, helst begge. Men alle, der har bagt på en tiltrækkende pige, ved jo at forløsningen er sødere, hvis hun er lidt knibsk til at starte med. 

For hvilke kampe snakker vi om som fans? Det er sgu da ikke spisesvampedivisionen? Alle har jo en holdning til Champions League. Men pokalkampen i Thisted på Lerpytter Stadion, hvor Ståle var ved fucke det op ved at skifte kernen ud. Alle, der var afsted, jeg hylder jer!

Og udekampe i Haderslev, Herning og selveste Viborg, når det bliver aktuelt, er optjeningen af den hyldest, man så kan nyde, når man står i Parken og konfetti-kanonerne går amok til Queens ”We are the champions”.

Når jeg taler om FCK, så kommer jeg til at sige ”vi”!

Jeg har en tvangsneurose, der gør at når jeg taler om FCK, så kommer jeg til at sige ”vi”. Og heldigvis er jeg meget sjældent på holdet. (Faktisk aldrig!). Men jeg har vænnet mig til at når FCK taber, så er jeg ekstra grundig med mit ”vi”. Så er jeg FCK, har en trøje på, eller i det mindste et tørklæde. Det er en sund, menneskelig ting at kunne tage et nederlag på sig.

Har man det så skidt med nederlag at man føler sig tvunget til at lave vold og tumult og overtræde stadion-reglementet, så skulle man måske overveje om man i stedet for at se fodbold, burde se en psykolog?

Måske skulle man lave en juridisk mulighed for at fodbold-psykopater kunne blive dømt til at holde med et andet hold, og skulle stå hos det – vilkårlige – andet holds fans resten af året. Til hver hjemmekamp. Måske kunne de opleve at det blev en guide til nye venner.

For det er fodbold. Vent, jeg har en talefejl. Det er FOR-behold.


Bonusinfo

*Sex med yt refererer til en sang der startede hos Copenhagen Cooligans og gjaldede ud over C-tribunen i de knap så glade 90'ere:

Vi vil ha sex med dyr
Vi vil ha sex med dyr
Vi vil ha sex med store, rådne, lodne dyr
Vi vil ha sex med dyr

En anden sang i samme boldgade lyder:

Vi vil ha narkosex
Vi vil ha narkosex
Vi vil ha sex med byens allerværste heks**
Vi vil ha narkosex

** Denne linje bliver fra tid til anden skiftet ud med:

Vi vil ha sex med Smileys allerværste ex

En reference til den legendariske Smiley fra Copenhagen Cooligans der blandt andet synger i Stenbroens Drenge som har været med på flere FCK cd'er og underholdt i Parken ved flere lejligehder.

Lyt med her: https://open.spotify.com/track/6EYPcqZBVGL3kaC0aG6ssi

Stand-up komiker siden 1995, FCK-fan siden 1996 og journalist siden 1997.