Jes Dorph-Petersen

FERRARI MOD FOLKEVOGN

Jes Dorph-Petersen
FERRARI MOD FOLKEVOGN

Et par reflekterende ord om årets første store fodboldkamp i Danmark. Som reelt slet ikke var nogen kamp, fordi det ene hold var alt for godt.

Mattsson scorede mod urørlige Manchester City. Foto: David E. Bastian Møller/ Copenhagen Sundays

Af Jes Dorph-Petersen, selvudnævnt fodboldekspert.

Mandagstrænere med meninger i metermål kritiserer F.C. København for alverdens fejl i spil og taktik efter 1-3 nederlaget mod mægtige Manchester City.

Der bliver skrevet og talt om manglende gameflow, dårligt forsvar og en midtbane, der ikke stod rigtigt. FCK kritiseres for ikke at evne modpres og kunne holde på bolden. Enkelte spillere klandres endda for at have svigtet og spillet under niveau.

Men kære venner: Manchester City er en overmagt. Trods hjemmebane og 36.000 trofaste tilskuere var det Mission Impossible.

For sådan som Pep Guardiolas tropper præsterede i Parkens februarkulde, kan F.C. København simpelthen ikke stille mere op.

Det var et slag mellem maskingeværer og slangebøsser.

En ulige kamp simpelthen. Og det er ingen skam – eller fejl – at tabe 1-3 til et af verdens bedste fodboldhold med en af verdens bedste trænere. Et to-måls nederlag og tilmed en scoring mod en af klodens rigeste klubber, der er forsvarende Champions League-mestre, er godkendt.

Manchester City ydede en toppræstation og gav alt, hvad de havde, sagde træner Guardiola efter kampen. Arkivfoto: Copenhagen Sundays.

For det er både forventeligt og logisk mod et uvirkeligt perfekt hold, som endda ifølge træner Guardiola på pressemødet bagefter ydede en toppræstation og gav alt, hvad de havde. I allerstærkeste opstilling. Der blev hverken sparet på ammunition eller mandskab.

Det var Manchester City – fodboldens Ferrari - på alle cylindre med fuld tank, friske tændrør og strakt vrist på gaspedalen.

Så i mine øjne leverede Folkevognen – eller måske Audi’en – FCK en fin disciplineret, klog, brav og helhjertet indsats tirsdag aften. Statistikkerne viser, at det var en kamp mellem jægeren og hans bytte. Mellem katten og musen. Hjemmeholdet løb mange flere kilometer end udeholdet. FC-spillerne halsede simpelthen afsted for at følge med i Citys nærmest forprogrammerede Play Station-fodbold, hvor fejl er et fremmedord. Alt, hvad briterne leverede, var som skrevet ned på forhånd i et manuskript - bortset fra koncentrations-bommerten af en brasiliansk målmand, der vel allermest savnede en klapstol og et vattæppe, så han kunne sidde ned og nyde en fredfyldt arbejdsfri aften på en græsplæne i København.

Jacob Neestrup talte i midnatstimen bagefter til pressen om “overmagt”. Rasmus Falk kaldte det ligefrem “tortur”. Og det var en tilståelsessag for træneren og spilfordeleren. For København blev på godt dansk kørt rundt på røv og albuer, fordi Manchester City simpelthen er dygtigere til at spille fodbold.

Det meste af kampen var derfor damage control for københavnerne – men specielt de første 25 minutter var ren overlevelse mod et hold, der evner at praktisere den slags ubarmhjertig ”overfalds-fodbold”. Derfor skal F.C. København også roses for at stå imod Citys Terminator-indledning og endda for at kunne udligne midt i første halvleg.

Det er stærkt at slå igen med effekt, når man er groggy. Høj moral simpelthen. Andre hold uden samme stamina havde været bagud 0-4 ved pausen mod et toptrimmet City-mandskab i samme sportslige smadre-humør. Det var for FCK en dødskamp med spagfærdige forsøg på at sætte et-eller-andet sammen – bare tre afleveringer i træk mere end 5 meter fra eget forsvarsfelt - for at få lidt ro mod 11 mand, der spillede med en sjælden styrke, hurtighed og voldsomhed i Parken. Citys spillere er så dygtige, kloge og veltrænede, at det føles somom de er 13 spillere på banen. Fodbold på AI-niveau – og derfor også en smule mekanisk og søvndyssende perfekt. Næsten for sterilt og fejlfrit, som den fodboldkyndige Lyngby-tilhænger Svend Rybner har udtalt det.

Det niveau vil F.C. København naturligvis aldrig nogensinde kunne matche. Derfor er det både uretfærdigt og urealistisk at tale om manglende flow og dårligt spil. Kampen i tirsdags var den usminkede udlevering af forskellen på verdens måske dygtigste fodboldhold – og Nordens nok bedste, men så heller ikke mere.

“Tilmed fik vi, som var i Parken tirsdag aften, det uforglemmelige og historiske jubel-sus,” fortæller Jes Dorph. Foto: David E. Bastian Møller/ Copenhagen Sundays

Så 1-3 er godkendt. Tilmed fik vi, som var i Parken tirsdag aften, det uforglemmelige og historiske jubel-sus, der følger efter en scoring. Mere kan vi ikke forlange. Så det var trods nederlaget endnu en stor aften i København. Vi fik drillet den store UG-dreng i klassen.

Så 1-3 er godkendt. Tilmed fik vi, som var i Parken tirsdag aften, det uforglemmelige og historiske jubel-sus, der følger efter en scoring. Mere kan vi ikke forlange.
— Jes Dorph

Og for at blive i skole-sproget: FCK lærte heldigvis meget af lektionen i Parken. Hjemmeholdet tabte, men dumpede ikke, selvom Manchester City både stod bag katederet og bestemte pensummet.

Men den tur i vridemaskinen kommer helt sikkert de danske mestre til gode i Superligaen de næste uger. For nu er de vågne og varme. Københavnerne har spillet en kæmpe kamp under et kæmpe pres i en kæmpe kulisse.

Og – mener jeg – med en fuldt ud godkendt indsats under vanskelige omstændigheder.

For med i ligningen om den ulige fodboldkamp i tirsdags er, at City kom direkte fra England med masser af kampe mod glimrende hold – og mødte et ferieplaget FCK-mandskab, der ikke havde spillet en rigtig fodboldkamp med point på spil i 63 dage.

Så hjælper det kun lidt at have gennemført et par betydningsløse træningskampe med 24 udskiftninger mod danske og norske modstandere foran 88 tilskuere på et stemningsforladt stadion i det sydlige Portugal.

Leverer de danske mestre til gengæld ikke de næste uger mod ”ganske almindelige” fodboldhold fra Silkeborg, Farum og Herning – så kan vi med rette kritisere Neestrup og hans spillere for ikke at præstere  det forventede.

Forza F.C.!

Jes er journalist og studievært og har arbejdet på Frederiksborg Amts Avis, Danmarks Radio, TV2, TV3 og Nordisk Film.

Han er 63 år, bosat i Hellerup og FCK-tilhænger siden klubben blev stiftet.