Michael Rachlin

Brian Laudrup: FCK-historiens største parentes fylder 50

Michael Rachlin
Brian Laudrup: FCK-historiens største parentes fylder 50

Brian Laudrup fylder 50 år. Følelsen af at se ham løbe ind på Brøndby Stadion i en FCK-trøje fylder 20 år. Det er sgu med lidt blandede følelser. 


Af: Michael Rachlin

Foto: TV3


Kan du huske, hvad du følte den 29. oktober 1998? I lang tid havde rygterne svirret, og til sidst var det en semi-officiel hemmelighed. Men da det endelig blev officielt, at FCK havde skrevet kontrakt med Brian Laudrup, var følelsen jo ekstatisk. Der var folk, der spontant gik på værtshus for at fejre den store nyhed: Brian Laudrup skulle til FCK på en kontrakt, der løb over to og et halvt år!

Selvfølgelig var det stort. Og måske varslede det begyndelsen på enden for 1990’ernes Brøndby-æra, at Brian Laudrup valgte FCK. Og begyndelsen på en ny æra for os.

Kan du huske, hvad du følte den 14. marts 1999, da Brian Laudrup løb på banen på Brøndby Stadion i FCK-trøje? Og Niclas Jensen bragte os foran efter fire minutter? Med Christian Andersen på sidelinjen i hans eneste kamp som FCK-træner.

Burde alarmklokkerne have ringet før sæsonstart? Ja, i den grad. At hele historien startede med, at Brians far, Finn, blev ansat som merchandise-chef i Parken lugtede langt væk af vennetjeneste og halvhjertet semi-professionalisme. Og var det lige præcis Brian Laudrup som Carsten Hemmingsen, Piotr Haren og Morten Falck havde brug for som holdkammerater? Og var det realistisk, at Brian Laudrup ville tage til Herfølge, Aarhus Fremad og Silkeborg og give sig selv 100 procent? Og så skal vi slet ikke tale om Christian Andersen…

Det havde pyntet, hvis han bare én gang havde stået op i modgangen

Og så var der det med kontrakten. Jeg husker tydeligt det første pressemøde i Parken, hvor Steen Ankerdal fra Berlingske blev ved og ved med at spørge, om der var en klausul i kontrakten, som gav ham en nødudgang. ”Hold nu kæft, Steen, din Brøndby-fan” var vi flere der tænkte. Brian sagde nej: Der var ingen klausul. Og Flemming (Østergaard, red.) gled uden om. Men Steen Ankerdals journalistiske instinkt havde ret. Der var en kattelem i kontakten. Og det store brag i foråret endte med et hult drøn inden sommerferien. 

Da Brian stillede op i sit andet Derby i maj – hvor vi satte en kæp i hjulet for Brøndbys drømme om fire mesterskaber i træk med en 1-0 sejr– viste det sig at blive Brian Laudrups sidste kamp for København.

Kan man fortænke Brian Laudrup i, at han stak halen mellem benene? Både ja og nej. Det havde da pyntet på hans eftermæle, hvis han bare én gang havde stået op i modgangen, når det begyndte at gøre ondt. På den anden side havde han både nået at se Christian Andersen tåge rundt på hotel gangene i Malaga. Han havde set nederlag i Vejle, Viborg og Herfølge. Og han hørt den jyske jantelov for fuld brandert på tribunerne. Her vælger de fleste det sikreste, når man nu engang har en nødudgang.

Men i dag er det vigtigste ikke, om det var i orden, at han smuttede eller ej. For det er som klassens smukkeste pige, der dumpede mig i folkeskolen, men i dag lever et røvsygt liv i et parcelhus 200 meter fra skolen. Det var sgu nok meget godt, at det gik sådan!

Brian tog til Ajax, fik en halvsæson og stoppede. I dag laver han reklamer for BET365, hvor det skal se ud som om, at han arbejder som oddsætter.

”Det dér ligner en lønforhøjelse…”

Helt sikkert!. Men det ligner sgu ikke en legende. I mellemtiden har FCK haft en periode, der helt objektivt ikke kan beskrives som andet end fuldstændig legendarisk. 11 mesterskaber siden årtusindskiftet. Europæisk gruppespil år efter år efter år. Vi er i den grad kommet videre.

Du gjorde én ting rigtigt:  Du sagde nej til Brøndby

Så tillykke med de 50 år, Brian. Det er hævet over enhver tvivl, at du var en af de mest benådede spillere, Danmark nogensinde har set. Og selvom du ikke gjorde noget godt for os ved at vælge FCK, gjorde du én ting rigtigt:  Du sagde nej til Brøndby.

For Brian: Kan du huske den aften, din onkel, Ebbe Skovdahl ringede?
”Vi har hørt rygter om, at du er på vej til FCK. Og du skal bare vide, at vi i hvert fald er 100 procent mere interesserede. Vi står klar med det samme,” sagde han.

Hvis du havde sagt ja til Brøndby den aften, havde historien måske været anderledes: I 1999 missede Brøndby det fjerde mesterskab i træk med et mulehår. Året før havde de spillet Champions League-gruppespil.

Hvis du havde sagt ja den aften, er det langt fra sikkert, at det 1999 også kom til at markere begyndelsen på enden for Brøndbys æra i dansk fodbold. Vi ved det ikke. Det er kontrafaktisk historie. Men alene fordi du den aften i efteråret 1998 sagde nej til din onkel, skal du have et stort tillykke med dagen! 

År

1986–1989

1989–1990

1990–1992

1992–1993

1993–1994

1994–1998

1998

1998–1999

1999–2000

Total

A-Landskampe

Hold

Brøndby

Bayer Uerdingen

Bayern Munich

Fiorentina

→ Milan (lån)

Glasgow Rangers

Chelsea

F.C. København

Ajax

Kampe / Mål

49(13)

34(6)

53(11)

31(5)

9(1)

116(33)

7(0)

12(2)

31(13)

342 (84)

82(21)

Michael Rachlin har været med i fankulturen siden de tidligste dage på Nedre A – og var en af de stiftende kræfter i såvel Copenhagen Cooligans som det oprindelige Copenhagen Sundays samt det obskure fanzine Jihad (hvis redaktør ses til venstre på billedet).

Michael holder stædigt fast i pladsen på sæde 108 række 25. Han har skrevet bogen ”Slaget om København – den store bog om Brøndby-FCK” sammen med den kendte BIF-fan Jens Jam Rasmussen, hvilket forklarer de grå hår. Michael stod også bag det trykte kampprogram, der var i Parken for et par år siden.