Enkelhed vinder altid

Enkelhed vinder altid

FC København skal i 2017/18 spille i en trøje, der er så ren og fin, at det er til at græde over, mener Niels Fez Pedersen. Han finder både historiske hilsener og velvalgte designdetaljer i den nye hjemmebanedragt.


Af: Niels Fez Pedersen
Foto: F.C. København 


Vi lever i en fodboldtid, hvor man bliver lykkelig, hvis bare en ny trøje ikke er alt for grim.

Der eksperimenteres med mønstre og farvekombinationer i laboratorierne hos de store sportstøjsmærker, og selv om det kan synes svært at ødelægge en FC København-trøje, så er det sket.

En god FCK-dragt skal sådan set bare være hvid pyntet med noget blåt og bære et sponsorlogo, som ikke er plat. Hvor svært kan det være?

Det handler om enkelhed, og kaster man den over bord, går det altid galt. Jeg forstår stadig ikke Umbro-modellen fra 1998-99 med den røde snøre og logobånd i ærmegabet. Det kan skyldes, at den får mig til at tænke på Brian Laudrup, men rent æstetisk var trøjen alt for pyntet og forceret gammeldags.

Derfor er det en stor glæde at få den nye Adidas-model i hånden.

Der er ikke noget pjat med trøjen til 2017/18. Den er hvid (plus), Die Drei Streifen er korte og blå og sidder kun på skuldrene (plus), den har Carlsberg på brystet (plus), FCK-logoet er kronet af to stjerner (plus) og i nakken sidder for første gang hovedstadens byvåben med tre tårne indrammet af løver (dobbelt-plus).

En god FCK-dragt skal sådan set bare være hvid pyntet med noget blåt og bære et sponsorlogo, som ikke er plat. Hvor svært kan det være?

Det er så enkelt, at det er til at græde over og en flot fortsættelse af de seneste sæsoners forsøg på at finde ind til kernen af FC Københavns look og identitet. Vi er holdet i hvidt, og det skal man ikke forstyrre med striber de forkerte steder.

Det er tit detaljer, der afgør en ny trøjes muligheder for at slå bredt igennem på tribunerne. Måske er kraven grim (looking at you, Kappa) eller silhuetten for smal (Kappa igen). Særligt kraven har været et tilbagevendende krisepunkt for FC København.

Denne gang er trøjen udstyret med en helt enkel V-hals i stedet for stolpelukning eller udskæring med plads til et logo. V-halsen giver en naturlig renhed i snittet og vil også se godt ud, når december-kampene kalder på skirullekraver som isolering med kulden.

Når man ser trøjen tæt på, viser den sig at rumme en række fine ekstra detaljer, der er værd at bruge tid på, inden man hælder øl og ketchup ned af Climacool-materialet og udsætter det for fremmede menneskers krammere.

Det gælder ikke mindst de perlemors-striber, som Adidas-folkene i Herzogenaurach har indlagt i stoffet. Striberne er skiftevis brede og smalle og giver en svagt skinnende effekt i dagslys. Jeg har en Adidas/Danica-trøje fra 1995 med en lignende detalje, og valget af perlemor virker som en bevidst hilsen til historien i anledning af klubbens fortsatte 25 års jubilæum.

På den måde bliver 2017/18-trøjen både personlig og universel, og den er en visuel fornøjelse, som kan mere end bare udstråle loyalitet.

Niels Fez Pedersen er freelancejournalist og radiovært. Skriver bl.a. om mode for Politiken, musik for Børsen og bestyrer DR-programmet P6 Beat City. Fast gæst i Parken siden 1993 og medstifter af fraktionen Cooligans. Er indehaver af et par historiske trøjer, men bærer aldrig merchandise på kampdage.